Inkubator

Izvor: Moja Beba

Kada roditelje obavijeste da njihova beba mora biti smještena u inkubator, njihova prva reakcija je strah i velika briga za dijete. Evo odgovora na najčešće postavljana pitanja roditelja...

inkubator 2

Prvi susret sa bebom koja je smještena u inkubator često je pravi stres za roditelje. Bolničko osoblje uvijek je uz njih kako bi ih umirilo i objasnilo im da je boravak u inkubatoru neophodan da bi se bebi olakšao prelazak iz majčine utrobe u spoljašnji svijet.

Brojni su razlozi zbog kojih se neonatolozi opredjeljuju da smjeste bebu u inkubator. Ti razlozi ne moraju biti tako strašni kako ih roditelji u prvi mah doživljavaju. Upoznajmo inkubator kroz sedam najčešćih pitanja o njemu...

Uloga inkubatora

Inkubator je, najjednostavnije rečeno, jedna "prostorijica" napravljena od prozirnog materijala, čista i prozračna, koja imitira sredinu materice iz koje je beba izašla. Na inkubatoru se nalazi više prozorčića preko kojih se obavlja niz radnji, počev od mijenjanja pelena pa do davanja terapije, hrane, obavljanja potrebnih pregleda, opipavanja stomaka, pregleda ekstremiteta, usne duplje, refleksnih radnji (koliko to prostor u inkubatoru dozvoljava) itd., a sve to da se ne bi remetili uslovi u inkubatoru, toplota, procenat kiseonika...

Postoje različite vrste inkubatora, ali kod svih je osnovna funkcija ista, s tim što su savremeniji modeli snabdjeveni dodatnom opremom – vagom, termometrom, aparatom za mjerenje vlažnosti i kiseonika itd. Osnovna funkcija inkubatora je da omogući novorođenčetu što prijatniju adaptaciju na spoljni svijet. U inkubatoru se nalazi i mali dušek smješten na postolju koji može da se pomjera i na njemu je smještena beba, obično bez odjeće, ili samo u peleni.

Razlozi smještanja

Iako se inkubator uglavnom vezuje za prijevremeno rođene bebe, u njega se smještaju i bebe koje nisu rođene prije vremena, ali imaju problema sa adaptacijom na spoljašnji svijet. Inkubator je neophodan svakom djetetu koje ima neki ozbiljniji problem primijećen odmah nakon rođenja. Problem može biti u vezi sa tjelesnom masom, disanjem, radom srca, infekcijom, cjelokupnim utiskom... Uglavnom je riječ o problemima koji su od vitalnog značaja za novorođenče. Inkubator je osmišljen tako da pedijatar i pedijatrijska sestra u svakom trenutku mogu da prate bebu, posmatraju boju kože, kako se ponaša i diše, motoriku, plač i drugo.

Najveći procenat beba koje ulaze u inkubator čine djeca rođena sa malom tjelesnom težinom. Nedovoljna je ona koja je ispod 2.000 grama, a ponekad je prisutna i kod novorođenčadi rođenih na vrijeme (sa navršenih 37 pa do 42. gestacijske sedmice). Osim djece sa nedovoljnom težinom, u inkubator se stavljaju i djeca kod kojih su dijagnostikovani problemi sa vitalnim funkcijama. Ta djeca mogu da imaju i težinu veću od prosječne, ali zbog postojanja drugih problema boravak u inkubatoru je neophodan. Dešava se, takođe, da se nedovoljna tjelesna masa "udruži" sa još nekim problemima, naročito kod prijevremeno rođene djece. Problemi koji zahtijevaju smještaj djeteta u inkubator najčešće su posljedica patnji koje je beba doživjela prije i tokom porođaja. Ponekad problem nastaje i nekoliko dana poslije rođenja.

Prijevremeni porođaj

Ukoliko se beba rodi prije 37. sedmice trudnoće (od mogućih 40), smatra se da je prijevremeno rođena. Različiti su uzroci koji dovode do prijevremenog porođaja, a obuhvataju one od strane majke, bebe ili oboje, ali, nažalost, najčešće ostaju nepoznati. Neki od poznatih uzroka su višeplodna trudnoća, prijevremeno odlubljivanje posteljice, infekcije, preeklampsija, anomalije materice ili grlića.

Ishrana nedonoščeta

Beba u inkubatoru hrani se na različite načine, što zavisi od njenog opšteg stanja. Boravak u inkubatoru najčešće zahtijeva i davanje infuzije, antibiotika, kiseonika i raznih drugih potpornih terapija. Preko infuzije bebe se ponekad i hrane. Infuzija se kod malih beba najčešće uključuje u venske sudove poglavine, što često rastužuje i plaši roditelje kada dođu da vide svoju bebu, ali se obično smiruju poslije razgovora sa ljekarom. Uvijek kada je to moguće, bebi se daje majčino mlijeko. Bez obzira na dužinu boravka bebe u inkubatoru, nastoji se da sve vrijeme i majka bude prisutna kako bi svojim mlijekom hranila bebu i ostvarivala makar minimalan kontakt sa njom. Ovaj kontakt važan je kako za majku, tako i za bebu. Majčino mlijeko je idealna hrana za bebu i daje se bebama uvijek kada je to moguće. Majka ne doji bebu direktno, već se izmlaza.

Dužina boravka

U zavisnosti od problema koji je bio uzrok smještanja djeteta u inkubator, dužina boravka u njemu je različita. Ne postoji vremensko ograničenje za boravak u inkubatoru. Djeca koja nisu prijevremeno rođena obično borave oko sedmicu dana, dok bebe čija je tjelesna težina ispod 2.000 grama ostaju u inkubatoru sve dok ne postignu težinu od 1.900-2.000 grama, pod uslovom da ne postoji nijedan drugi razlog za dalji ostanak. Beba koja je teška manje od 1.000 grama ostaće znatno duže.

Rizici po bebino zdravlje

Visoka koncentracija kiseonika u inkubatoru može, uz udruženo dejstvo drugih faktora, štetno da utiče na oči bebe, ali to se veoma rijetko događa. Količina kiseonika u inkubatoru strogo je kontrolisana. Veća količina kiseonika uvodi se samo u slučajevima kada je to neophodno, posebno kada se postavlja pitanje da li treba spasavati život bebe, imajući na umu stanje drugih organa. U takvim situacijama život bebe je na prvom mjestu. Ovi slučajevi su, srećom, rijetki i ne moraju uvijek imati štetne posljedice po oči. Pregled oftamologa u svakom slučaju obavlja se još u porodilištu, ili kasnije, po izlasku bebe iz bolnice.

Dodatni medicinski tretman

Beba boravi u inkubatoru zbog problema koji su registrovani na rođenju, te u zavisnosti od tog problema ili više njih, može biti potreban i neki dodatni medicinski tretman, prije svega, dodatni pregledi, konsultacije u razvojnim savjetovalištima i slično. O tome ljekari posebno obavještavaju roditelje i upisuju sve potrebne podatke u otpusnu listu iz porodilišta. Ponekad se djeca smještaju u inkubator samo zbog tretiranja novorođenačke žutice foto-lampom, a tada nisu potrebne nikakve dodatne kontrole i pregledi.

  • U našoj zemlji, svaka deseta beba rodi se prije 37. sedmice trudnoće, te zbog toga mora biti smještena na odjeljenje neonatološke intenzivne njege.
  • Smrtnost odojčadi u stalnom je padu! Primjera radi, 1995. godine smrtnost je iznosila 20%, dok je 2009. broj životno ugrožene novorođenčadi sveden na manje od 5%.
  • Tretmanom sa foto-lampom liječi se novorođenačka žutic